12.10.07

Kutsal Kent Rishikesh



Uttranchal bolgesinin ve Hindistan'in Varanasi'den sonra en kutsal sehri olan Rishikesh, ganj nehri kenarinda cok sakin ve huzurlu bir yer. Buraya vardigimizda sehrin biraz disindaki nehire bakan balkonu olan ve gunes batimini en guzel sekilde izleyebildigimiz otel odamiza yerlestik.

Bu bolgede cantalariniza, cuzdanlariniza ve gunes gozlugunuze cok dikkat edip sahip cikmaniz gerekiyor. Tahmin ettiginiz gibi hirsizlara karsi degil yankesici maymunlara karsi. Elinizdeki herseyi yemek zannedip goz acip kapayana kadar calabiliyorlar. Hele yavrulari kucaklarindaysa daha da dikkatli olmak gerekiyor.

Buraya gelme amacimiz sadece sehrin guzelligini gormek degil ayrica yoga ogrenmekti. Rishikesh Hindistan'in yoga merkezlerinden biri. Bu konuda hicbir bilgimiz olmadigi icin etraftaki insanlarla konustuktan sonra bircok kisinin onerdigi Dr. Govinda'nin derslerini takip etmeye karar verdik. 5 gunluk yogun yeni baslayanlar icin olusturulmus bir programa katildik. Tom ilk basta kararsizdi,benim israrlarim olmasa pek de istegi yoktu.


Programa gore gunde sabah ve aksam olmak uzere iki seansa katilip, gunde 5 saat yoga yapacaktik.Bunun yaninda yoga filozofisi dersi de takip edecektik. Ilk ders bizi tahminlerimizin aksine cok zorladi ve ertesi gun tum kaslarimiz agriyarak devam ettik. Devam ettikce ve harika ogretmenimiz Dr Govinda'nin yardimlariyla bes gunun sonunda yogayi ve bize neler kattigini cok iyi bir sekilde anlayip ve kendimizde hissedip, bunca yildir neler kacirdigimiza cok uzulduk.


Belki yoga hakkinda kisa bir bilgi sizin icin de aydinlatici olabilir. Yoga aklin,vucudun ve ruhun harmonisidir. Bir maymun gibi bir daldan digerine sicrayan akla huketmek icin cok etkili bir yontem. Disaridan bakan birisi garip sekillere giren insanlarin komik gorundugunu dusunebilir ama bu duruslarin hepsinin bir amaci var. Kafa ustu durus kalbi dinlendiriyor, hafizayi arttiriyor; omuz durusu boyun kaslarini esnetip ,tiroid bezine masaj yaparak metabolizmayi hizlandiriyor. Ayrica farkli asanalar (duruslar) ic organlara masaj yapiyor, sirti esnetiyor, sindirim sisteminin iyi bir sekilde calismasini saglayip kabizligi onluyor ve cigerin kapasitesini arttiriyor.


Pranayama dedigimiz nefes alip verme teknikleri cigerlerdeki tum karbondiyoksiti disari atip daha cok oksijen almamizi sagliyor. Bu teknigi ilk denediginizde basinizin dondugunu hissediyorsunuz.


Insan duzenli yoga yapmaya basladigi ve son dinlenmeyi buyuk bir konsantrasyonla tamamladigi zaman, yeniden dogmus sanki derin bir uykudan uyanmis hissediyor. Ileri yaslarda hoplayip ziplamak, bel ve sirt agrilarindan kurtulmak istiyorsaniz,yoga denemeye deger.
Rishikesh'de gorulmesi gerekenlerden biri de gunes batimindaki Aarti yani Ganj nehrine cicek sunumu gosterisi. Burada binlerce hintli bir araya gelip mumlar ve tutsulerle bezenmis cicekleri bir bir nehre birakiyor, ilahiler soyluyorlar. Bazi bayanlarin kendilerinden gecip transa girdiklerine sahit olduk.
Buradan bir hafta sonunda ayrilip, Nepal sinirina yakin Nainital golunde birkac gun gecirmek icin yola koyulduk. Burasi zumrut yesili bir golun cevresine kurulmus 1000 metre rakiminda cam ormanlariyla kapli cok sirin bir balayi kenti. Genelde yeni evli hintli ciflerin favorisi ama biz de cevre golleri ziyaret edip, taze balik yiyip, orman yuruyusleri yapip dinlendik. Ayrica buradan sonra direk Nepal sinirindan gececegimiz icin birkac ayarlama yapmamiz gerekiyordu.
Son zamanlarda Nepal hakkinda yayinlanan haberleri takip ettigimizde ulkenin bir kriz icinde oldugunu gorduk. Birincisi Nepal hukumetine karsi olan ve kasim ayi secimlerinin ertelenmesini isteyen Maocularin yollari kesmesi, ozellikle bati terai bolgesinde catismalarin olmasi; ikincisi Nepal devletinin Hindistan'a olan petrol borcunu odeyemedigi icin benzin almanin cok zorlastigi. Biz de bunun uzerine tum ekstra bagajimizi ( okudugumuz kalin kitaplar,kullanmadigimiz kiyafetler,cadir,matras vb) buradan bir valizle Delhi'ye gonderdik ve onun yerine plastik bidonlarla 30 litre benzin aldik yanimiza. Bu arada Maocularla Hukumet anlasip secimi erteledigi icin tum kriz gecici olarak cozulmustu ve biz de ic rahatligiyla sabah erkenden Nepal tarafina gecmek uzere yola ciktik.

1 yorum:

Murat Gungor dedi ki...

Yoga'yi yerinde ogrenmissiniz vallahi. Ne guzel.

Ebru'cugum, dikkat edin. Nepal'de umarim hersey yolunda gider.