26.8.07

HINDISTAN - BILGE INEKLER, LEZIZ BAHARATLAR VE KUTSAL MABETLER DIYARI




Hindistan'a bu ilk gelisimiz degil. Iki sene once kisa bir sureligine gezme imkani bulmustuk bu gizemli ulkeyi. 3 haftalik gezimizi planlarken bazi arkadaslarimiz bize Hindistan'a gidip gordukleri pislige,yoksulluga,farkliliga dayanamayip iki gun sonra eve geri donduklerini soylemislerdi. Biraz tereddutle gelmis olsak da Rajastan'da baslayip Varanasi'ye uzanan ve guneydeki Kerala bolgesinde son bulan ilk tecrubemiz bize yeni kapilar acmis, bu tadina doyamadigimiz guzellikleri yeniden gorme istegi uyandirmisti bizde. Belcika'ya donmek icin ucaga bindigimizde geri donecegimizi biliyorduk.


Hindistan'in tam anlamiyla tadini cikarabilmek icin oncelikle bazi onyargilardan kurtulup, buradaki yasami oldugu gibi kabul etmek gerekiyor. Bu bakis acisi her ulke icin gecerli ama gelenekleri ve yemek kulturuyle bize gore cok farkli olan Hindistan'da daha buyuk bir onem tasiyor.


Hindistan Turkiye'nin 4 kati buyuklugunde bir ulke. Her bolgesinde etnik olarak farkli insanlar,diller ve kulturler yasiyor. Colden,tropik yagmur ormanlarina,dunyanin en yuksek daglarindan, kutsal Ganj nehrine kadar herseyi bulabileceginiz bir cografik yapisi var.


15 Agustos 1947'de Mahatma Gandhi onderliginde Ingiliz somurgeliginden kurtulup ozgurlugune kavusan Hindistan, hemen ardindan muslumanlarin kendi ulkelerini kurma istegi uzerine parcalanarak Pakistan'dan ayrilmis . Bu yillardan kalan Kasmir bolgesi anlasmazligi hala devam etmekte. Kasmir'in tamami musluman oldugu icin Pakistan bu bolgeyi kendine ait gormesine ragmen suanda Azad-i Kasmir ( Kurtarilmis Kasmir) disindaki tum bolum Hindistan'a ait.


Hindistan'da resmi dillerinden biri Hintce fakat farkli bolgelerde farkli yoresel diller konusuldugu icin Ingiliz yonetiminden bunca yil gecmis olmasina ragmen Burokratik dil hala Ingilizce ve okullarda ilk dil olarak ogretiliyor. Bunun avantajini en kucuk koye gitseniz dahi herkesle iletisim kurabilme kolayligina erisince anliyorsunuz.


Halk'in %82si Hindu ve geri kalan pay sikhler, muslumanlar,budistler ve hiristiyanlar arasinda bolusulmektedir.


Hindistan'in gelismesini frenleyen en buyuk nedenlerden bir tanesi Hinduizmin getirdigi kast sistemi. Inanisa gore bir insan hayatinda yaptigi iyilik veya kotuluklere gore bir dahaki yasaminda daha yuksek veya alcak bir kast'a gecerek reenkarne oluyor. Her aile bir sinifa dahil ve birey ne kadar caba sarfetse de konumunu degistiremiyor. Bu sistem suanda yazili yasada var olmasa da toplumda hala yasiyor.


Iste kast felsefesini benimsemek istemeyen ve hinduizmin eksiklerini gormus olan Guru Namak, 15. yuzyilda Islamiyetin ve Hinduizmin olumlu yanlarini birlestirmis,boylece Sikhizm dogmus. Bu dini ilk duragimiz olan Pencab bolgesinin Amritsar kentinde daha iyi taniyacagiz.