23.9.07

LEZIZ HINT MUTFAGI



Binbir cesit baharatin kullanildigi Hint yemekleri bolgeden bolgeye degisiklik gosteriyor. Hindistan, etsiz yasayamam diyenler icin pek uygun degil. Inanclarina gore inek kutsal sayildigi icin burada sigir eti yemek tamamen bir tabu. Bazi yerlerde tavuk bulsaniz da yine de leziz sebze yemeklerini tercih etmek en iyisi.

Biz hem ilk gelisimizde hem de bu sefer , hic ete ihtiyac duymadik. Sebze yemekleri o kadar zengin o kadar lezzetli ki yemeye doyamiyor insan. Pushkar golu gibi kutsal yerlerde yumurta ve sut bulmak mumkun degil. Yanliz hiristiyan ve musluman halkin bulundugu Kasmir ve Kerala bolgelerinde agiz tadiyla kebap yiyebilirsiniz ama buralarda da sadece koyun eti kullaniliyor.

Mercimek icerdigi protein bakimindan vejeteryan mutfaginin bastaci. Genellikle soganli yemegini heryerde bulmak mumkun.

Hindistan'da ozellikle ilk haftalarda yediklerinize ve ictiklerinize cok dikkat etmek durumundasiniz. Mesela;

-Hicbir zaman aciktan su icmeyin. Sise suyunun kapaginin acik olmadigindan emin olun.
-Buzlu icecekler icmeyin.Zira buz yapmak icin kullanilan su mikroplu olabilir.
-Meyveleri soyup yiyin ve salata dahil pismemis sebzelerden uzak durun
-Pismis yemeklerin sicak servis edildiginden emin olun

Bunlarin hepsini yapasaniz dahi yine de gununuzu tuvalette kitap okuyarak gecirme durumunda kalabilirsiniz. Biz Hindistan'da 1.5 ay sonunda salata yemeye basladik, ne de olsa bu sure zarfinda mikroplara bagisiklik kazandik.

Hint mutfagindan en sevdigimiz yemekler:

THALI: Genelde heryerde bulabileceginiz, doyurucu,ucuz ve cesitli bir yemek. Bizim tabildot hesabi, 3 cesit sebze yemegi,yogurt ,pilav ve nun denilen lavas ekmegi icin genelde odemeniz gereken 50 rupee ( 1.5 YTL). Her seferinde farkli bir sebze yemegi oldugu icin secme zorunlulugu da kalmiyor. ( yukaridaki fotograf zengin bir Thali ornegi)

Raita: Ozellikle bol aci biberli,korili yemeklerin yaninda cok iyi gidiyor. Bizim caciga benzer fakat daha zengin bir karisim. Yogurt, haslanmis -sogutulmus -dogranmis patates, soyulmus dogranmis taze domates, ve ince kiyilmis soganla karistiriliyor.. evde denemeye deger.

Kasmiri Aloo Dum: Domates ve kori soslu, peynirli patates dolmasi. Yanliz Hindistan'da kori bizim bildigimiz kori degil. Burada her yorede degisen farkli baharatlarin kullanildigi karisim.

Palak Paneer: Ispanakli beyaz peynir yemegi

Aloo Parantha: Bizim gozlemeye benzer, patatesli veya peynirli borek.

Ladakh'da cok rastlanilan Tibet mutfagindan secmeler:

Momo: Ici patates ,peynir veya ispanakla doldurulduktan sonra buharda pisirilen ya da kizartilan yuvarlak bir cesit borek.

Thukpa: Sebzeli, eristeli ogun corbasi

Hindistan'da usul pilavi sebzeyele karistirip mama kivamina getirdikten sonra elle yemek. Acik ekmek chapati sayesinde pek de zor degil. Tabi yemeden once elleri yikamak sart!!!!

1 yorum:

Murat Gungor dedi ki...

Ben de tam vejetaryan olan ev arkadasimla, mercimek yemek uzerine konusuyordum. Bu notu yazarken, bir taraftan ocakta soganli yesil mercimek pismekte. Kalp kalbe karsi diye buna denir her halde. Vallahi yemekler muthis. En guzel kismi da elle yemek. Ne gerek var, catal, kasik kullanip, deterjan ve su harcamaya.