27.7.07

IRAN MUTFAGINDAN SECMELER



Iran yemekleri, halkinin etnik farkliliklari sayesinde bircok degisik lezzeti icinde barindiriyor. Bu harika tatlardan bizim favorilerimiz:

Ash-Eriste: Yogurt,defne ve eristeden yapilan cok zengin bir corba. Iran’in ozellikle Azerbeycan bolgesinde her kucuk restoranda bulmak mumkun.

Dizi ( Abgusht ) : Hem corba hem et yemegi niteligi tasiyan ve Iran’in heryerinde cok ucuz olarak yiyebileceginiz lezzetli bir alternatif. Eskiden “fakir yemegi” sayilan dizi’yi yemek o kadar da basit degil. En yaygin usul, once corbanin suyunu suzup icine ekmek dogramak bir taraftanda arta kalan patates,nohut,domates,sogan ve iyice haslanmis eti verilen ozel bir ezme aleti ile pure haline getirmek. Gorunusu pek istah acici olmasa da , tadi bir harika!

Fesenjun: Nar suyu,ceviz ve patlicandan yapilan ozel bir sosla tatlandirilan firinda tavuk Yaninda genelde pilavla yeniyor.

Bademjun: Tahin,patlican ve limonun ana malzeme olarak kullanildigi ve lokantadan lokantaya sunumu degisen cok leziz bir sebze yemegi

Palude: Isfahan’a ozgu dondurmamsi bir tatli.Yazin sicak gunlerinde inanilmaz bir ferahlik sagliyor. Nisastadan yapilan ince eristeleri ozel bir serbetle tatlandirip buzlukta iyice dondurup sadece Palude satan dukkanlarda musterilerine sunuyorlar.

Biryan: Isfahan’a ozgu macun sekline getirilmis kiymali bir karisim yuvarlak bir sekil verilerek firina suruluyor. Acik ekmek ve yesillikle yeniliyor.

2 yorum:

Murat Gungor dedi ki...

Benim favorim Fesenjun.

Afiyet olsun.

Tom & Ebru dedi ki...

Murocan ne tesaduf,benim de en favorim Fesenjun ve Bademjun...Washington da vardir mutlaka,Iranli yok mu oralarda? Denemeni tavsiye ederim :)