20.9.07

KASMIR


" Eger dunya uzerinde bir cennet varsa, o burada,burada,Kasmir'dedir" Hint-Mogol imparatoru Cihangir.

Sonunda hakkinda bircok degisik hikaye duydugumuz Kasmir bolgesine gitmek bizi oldukca heyecanlandiriyordu.

Tarihsel olarak baktigimizda Pakistan'in Hindistan'dan ayrildigi 1947 yilindan itibaren Kasmir iki ulke arasinda anlasmazlik unsuru olmus, cogu musluman olan bolgenin 3/4 unun Hindistan'da kalmasi Pakistan tarafindan sindirilememis. 1965 ve 1999 yillarinda cikan savaslar sonucunda sayisiz Kasmirli hayatini kaybetmis.

Kasmirliye soracak olursaniz,onlar bu durumdan bikip usanmislar, kendi bagimsizliklarini istiyorlar. Bu amac ugruna Hint ordusuyla catisan militanlar Pakistan tarafindan destekleniyor.

Amerika tarafindan 1999da dunyanin en tehlikeli yerlerinden biri ilan edilmesine ragmen, su siralarda durum cok sakin, Hindistan-Pakistan iliskilerinin iyilesmesi bu bolgedeki huzurun saglanmasina destek olmus son yillarda turizm tekrar canlanmis.

Ladakh'i Kasmir'den ayiran Loji La gecidini gecer gecmez Kasmir icin neden bu kadar savas verildigini anliyorsunuz. Sizi cennet gibi yemyesil,masmavi bir vadi bekliyor. Buzullardan caglayanlara,cam ormanlarindan dik yamaclara hersey var. Cinko catili genis evler bizim Camliyaylayi animsatiyor.

Kasmir'in buyuk sehri Srinagar'a varana kadar oldukca etkin bir ordu mevcudiyeti hissediyorsunuz. Her 100 metrede bir tank, ve sayisiz dikenli telle cevrili birlik binalari var. Buna ragmen bu bolgenin incisi DAL Golune geldiginizde inanilmaz sesizlik ve huzur buyuk mutluluk veriyor insana.

Bu gol, gemi evleriyle unlu. Golun ortasindaki niluferlerle kapli bolgede yuzlerce geleneksel gemi bulabilirsiniz. Bu gemilerin hepsi daimi olarak demirlenmis. Farkli kategorilerde olan gemilerin Delukslerinde buyuk yatak odasi ( genelde iki ve uc adet), buyuk bir yemek odasi,kristal avizelerle bezenmis buyuk bir salon ve suya bakan bir veranda var.

Biz bir hafta suren suru vadisi maceramizdan sonra luks bir yerde dinlenmek istiyorduk. O sebeple daha once Slovak arkadasimizdan aldigimiz adrese gitmeye karar verdik. Gol kenarinda bir kayik kiralayip gemiye gittik ve iyi bir pazarliktan sonra yuzen saray Ambassador'da uygun bir fiyata kalmak icin sahibiyle anlastik. Fiyatlar sezon sirasinda 4000 rupeeyi asarken, eylul sezon disi oldugu icin yemek dahil kisi basi 225 rupeeye (yaklasik 4 euro) bu harika yerde kalma firsatini yakaladik.

Gemide bizden baska kimse yoktu, biz de evimiz gibi hissettigimiz bu yerde toplam uc gun kaldik. Burada Venedik'deki gondolalara benzer 'Sikaralar' da yuzen supermarketler, taki dukkanlari ve cicekciler var. Istediginiz herseyi su ustunde bulabiliyorsunuz. Bizim geminin de kucuk bir kayigi vardi biz de her ogleden sonra gunes batisina yakin kayigi alip zambak ve menekse bahcelerine dogru kurek cektik. Buradan daha huzurlu ve sessiz biryer yoktu bizim icin o an. Binbir cesit kus barindiran bu golde kartallar,balikcil ve buraya ozgu yalicapkini (kingfisher) kuslari etrafimizda ucusuyorlardi. Ramazan ayi oldugu icin tek duydugumuz camiden gelen ezan sesiydi.

Bu gemiler nasil ortaya cikmis diye sorabilirsiniz. Yuzyillardir Srinagar halki bu gemiler icinde yasiyorlarmis. Raj yonetimi sirasinda Ingilizler gol kenarindan toprak almak istemisler fakat o zamanin mihracesi buna izin vermemis. Toprak sahibi olamayan ingilizler gemi evleri kiralayarak yazlarini burada gecirmeye baslamislar. Boylece turistlerin ilgisini cekmis bu bolge.

Burada yapilmasi gerekenlerden biri de sabah 5'de gemiden bir Sikarayla ayrilip yuzen sebze pazarina gitmek. Burada sebze yetisticilerinin kucuk kayiklarla toplanip nasil pazarlik yaptigina, kucuk bakkallara nasil mal sattigina sahit olduk.


Son uc gundur de Dal golunun yakininda,farkli bir tabiyati olan Nagin golundeki New Peony gemisinde kalmaya basladik. Burasi da ayri guzellikte ve sakinlikte bir yer. Yemyesil dogasina ve civildayan kuslara doymak mumkun degil fakat biz planimizi takip ederek yarin pusulamizi Nepal'e cevirerek yolumuza devam edecegiz.

1 yorum:

Murat Gungor dedi ki...

Demek Kasmir dendigi kadar guzel. Fotograflarinizi Kasmirli arkadasim Anshul ile paylasacagim. Eminim duygulanacaktir. Yine diyesim geldi: Insallah yolumuz bir gun oralara duser.

Nepal'de yolunuz acik olsun.

Sevgiler....